Barion Pixel

Az állatvédelem terén évek óta nem történt semmi Budapesten

A főváros jelenlegi vezetése 2020-ban állatvédelmi ombudsmant nevezett ki, akinek az lett volna a feladata, hogy a gazdik és háziállatok jogait képviselje. Ám ez csak hangzatos PR-akciónak bizonyult: érdemben azóta sem javult a háziállatok életminősége, nem fejlődött az állatvédelmi infrastruktúra és nem bővült a szakmai hálózat sem.

A budapesti háztartások legalább egyharmadában él valamilyen kisállat társ, leggyakrabban kutya vagy macska. A kóbor állatok számáról csak becslések vannak, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy egyre több kisállat él gazdátlanul, kiszolgáltatottan Budapest utcáin. Az Illatos úti ebrendészeti telep mára krónikus helyhiánnyal küzd. A fejlesztések hiányát jól mutatja, hogy a telepen a mentett macskák férőhelyének száma 2016 óta változatlanul 29 – egy 1,7 milliós nagyvárosban.

Vitézy Dávid szerint ez az állapot tarthatatlan: azonnali cselekvés  szükséges. A legsürgősebb és a legfontosabb teendőket a főpolgármester-jelölt az Állatbarát Budapest programfejezetben foglalta össze, amelyben a gazdival élő és a gazdátlanul kallódó állatokra egyaránt gondolt.

Az Állatbarát Budapest program főbb elemei   

  1. Az állatvédelmi szervezetekkel és a budapesti állatorvosokkal összefogva átfogó ivartalanítási programot indítunk.

 

  1. Új állatvédelmi központ kialakításával növeljük az állatmenhely-kapacitást.

 

  1. Budapesten legalább két helyszínen biztosítunk éjjel-nappali állatorvosi ügyeletet, ahol díjmentesen fogadják az ellátásra szoruló talált állatokat.

 

  1. A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság berkein belül éjjel-nappal hívható állatvédelmi járőrszolgálatot létesítünk.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás