Barion Pixel

“Nem biankó csekket kérek a választóktól!” – interjú Vitézy Dávid főpolgármester-jelölttel

Minél távolabb jár a körúton túl főpolgármester-jelölti kampánya során Vitézy Dávid, annál nagyobb elégedetlenséget tapasztal Budapesten. Szerinte a június 9-ei választás tétje, hogy véget tudunk-e vetni annak, hogy a főváros a pártpolitikai csatározások áldozata. Ehhez új többségre van szükség, amelynek egyetlen főpolgármester-jelöltje van, ezért kéri azt, hogy a választók kétszer szavazzanak rá: főpolgármester-jelöltként és a fővárosi közgyűlési listán.

Először vesz részt választási kampányban, hogyan bírja akár fizikailag, akár fejben

Sokkal jobban élvezem, mint számítottam rá. Rengeteg emberrel beszélgettem az elmúlt hetekben, és jó volt a valóságban is megtapasztalni, hogy az embereket nem a pártpolitikai csatározások érdeklik. Senki sem úgy jött oda hozzám, hogy Gyurcsányról vagy Orbánról beszélt volna, hanem azt kérdezték, hogy mikor lesz több az alacsony padlós villamos, hogyan lesz biztonságosabb a közösségi közlekedés, és mit tudunk tenni azért, például, hogy a fejlesztések ne érjenek véget a körútnál, ne csak a turistabelvárosba jusson a pénzből. Ebben városban tényleg sokkal több van, és ez a választás most lehetőséget ad arra, hogy felszabadítsuk ezeket az energiákat.

 

 

Ön szerint mi a tétje a június 9-ei önkormányzati választásnak Budapesten?

Most végre esélyünk van véget vetni annak az időszaknak, amikor Budapest az országos pártpolitikai csatározások áldozata. És ha végre lezárjuk ezt a korszakot, akkor újra fejlődő pályára tudjuk állítani a várost, és nem kell tovább tétlenül néznünk, ahogyan Varsó, Prága vagy Pozsony elrobog mellettünk.

Mi az, amit a fővárosiaknak ajánl, miről szól a 101 pontból álló programja?

Ez a program valójában egy szerződés a választókkal: a várospolitika minden egyes területén pontosan lehet tudni rólam, hogy mit képviselek és mit vállalok. Nem biankó csekket kérek, hanem felhatalmazást ennek a programnak a végrehajtására. Nyugodtan számon lehet majd kérni rajtam ennek a 160 oldalnak minden egyes betűjét, miközben a másik két jelöltnek a programja még együtt is elfér egy írólapon.

 

 

Hogyan tervezi mindezt megvalósítani egy olyan Fővárosi Közgyűlésben, ahol bárki legyen is a főpolgármester, várhatóan nem lesz mögötte többség? 

Hatalmas az esély most a budapestiek előtt, mert hosszú évek után előállhat az a helyzet, hogy a DK-nak és a Fidesznek együtt sem lesz többsége a Közgyűlésben. De az új többség csak akkor jöhet létre, ha új főpolgármestert választanak, különben minden visszaáll a régi kerékvágásba. És azt is gondolom, hogy az egyetlen jelölt, aki ebben az új helyzetben is létre tud hozni egy kormányzóképes koalíciót, én vagyok.

Mi lesz az első három intézkedése, ha Ön lesz Budapest következő főpolgármestere?

Rengeteg a sürgős, fontos teendő, de három önmagában is szimbolikus intézkedést mondok. Az első munkanapomon létrehoznám a BKK-rendészetet, mert már-már tarthatatlan állapotok uralkodnak a közösségi közlekedésben, és Karácsony Gergely – ahelyett, hogy tenne valamit a köztisztasági és közbiztonsági helyzet javítására  – inkább engem küld el a fenébe azért, mert jelezni mertem, hogy ez probléma. Ugyanakkor leállítanám a Clark Ádám tér teljesen felesleges újbóli felújítását, és az ezzel felszabaduló forrásokat átcsoportosítanám a külső kerületek közlekedési csomópontjainak a felújítására. Elfogadhatatlan, hogy az elmúlt években minden pénz a turistabelvárosra jutott, miközben a külső kerületekről mintha egyszerűen megfeledkezett volna a városvezetés. És végül, de nem utolsósorban: fontosnak tartom, hogy ne csak az emberekkel, hanem az állatokkal is törődjünk, ezért azonnal hozzálátnék az Állatbarát Budapest program megvalósításához.

 

 

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás