Barion Pixel

Az év kulturális kerülete

Mert az elfelejtett helyi szokások, a kisközösségek legendái és csak helyben ismert, velünk élő tehetségei is Budapest kultúrájának az építőkövei. És mert minden budapesti kerület megérdemli a figyelmet.

Budapest kulturális kínálata gazdag, de jobbára a belvárosban koncentrálódik. Ma egy-egy színházi estéért Budapest külső kerületeiből vagy az agglomerációból sokszor órákat kell utazni, közösségi közlekedéssel pedig külön művészet megoldani a hazajutást. Mindeközben épp a körúton túli kerületekben rejlik megannyi felfedezésre váró hely, megannyi izgalmas élmény, megannyi felidézhető történet sok-sok ma élő alkotóval, tehetséggel, akik csak arra a lehetőségre várnak, hogy bemutatkozzanak Budapest közönsége előtt. Ismerjük meg jobban Csepel, Kőbánya, Soroksár, Pestszentimre és Pestszentlőrinc, Pesterzsébet vagy Budafok értékeit!

Ezért létrehozzuk az Év Kulturális Kerülete kezdeményezést, amit az Európa Kulturális Fővárosa mintájára vezetünk be.

Pályázat útján minden évben kiválasztunk egy budapesti kerületet, amely majd ezt a címet viselheti, és reflektorfénybe helyezzük a saját kulturális örökségét, kínálatát. Arra is törekszünk, hogy ezt a kínálatot színvonalas hazai és nemzetközi produkciókkal gazdagítsuk.

A kiválasztott kerület többlet anyagi, marketing- és szervezési támogatást kap a főváros erőforrásaiból, hogy lebonyolítsa programjait. Lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra a kerület kulturális, gasztronómiai területen működő vállalkozásainak is. A fővárosi kulturális intézmények programkínálatát elvisszük a nyertes kerületbe, a kultúrára fordítható és létesítményfejlesztési erőforrásokat az adott évben a nyertes kerületben koncentráljuk.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás