Barion Pixel

Éjjeli metró

Berlin, Bécs, London – sok európai nagyvárosban sikeres, ezért Budapesten is érdemes bevezetnünk az éjjeli metróközlekedést péntek és szombat esténként.

Az éjszakai metró, illetve a ráépülő stabil, éjjel-nappal azonos logikájú felszíni gerinchálózat nemcsak a bulizók ügye, hanem az éjjeli műszakban dolgozók, a vidékről vagy külföldről éjjel érkezők is jobban járnak vele.

2017-ben már Budapesten is sikerült bevezetni, hogy hétvégenként hajnali 1 óráig járjon a metró, ám ezt a Covid elsöpörte, és azóta sem állították vissza. A még általam bevezetett nagykörúti 6-os villamos éjjeli üzeme az egyetlen éjjel-nappali járat. Európa nagyvárosaiban már nem kivétel, inkább szabály, hogy legalább hétvégén egy percre sem áll meg a város. A hétvégi metró bizonyított: ahol bevezették, szívesebben indultak közösségi közlekedéssel a városlakók az éjszakának, és csökkent az ittas vezetők által okozott balesetek száma is.

Bevezetjük, hogy valamennyi metró járjon péntek és szombat éjjel. Ez jó alkalmat kínál a 2010-es évek elejétől gyakorlatilag változatlan, a város által időközben kinőtt – hétvégén gyakran zsúfolt – éjszakai buszhálózat újratervezésére is. Ennek vezérelve, hogy a legfontosabb járatok éjjel-nappal közlekedjenek, így tesszük napszaktól függetlenül kiszámíthatóvá az utazást.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás