Barion Pixel

Észak-csepeli közpark

Hosszú évekig tart létrehozni, de évszázadokra szóló értéket teremtünk vele: felkaroljuk a csepeli szigetcsúcson elképzelt városi park ügyét.

Ötven éve alakították ki az utolsó, városi szinten is jelentős közparkot az Óbudai-szigeten, azóta nem volt előrelépés e téren. Teljes konszenzus alakult ki abban, hogy növelni kell a fővárosiak számára hozzáférhető közparkok számát, és a következő városi nagyparkot a Csepel-sziget északi, beépítetlen csúcsán érdemes létrehozni.

Ennek tervezését az állami BFK a vezetésemmel – a Ráckevei-Duna túlpartján tervezett Diákvárossal együtt – el is kezdte, de 2022-ben a folyamat elakadt Lázár János budapesti beruházásokat leállító politikája miatt. Sem a kormányzat, sem a 2019-ben még „Nagyerdőt” ígérő városvezetés nem beszél a közparkról, pedig az előkészítő munka folytatásához leginkább csak elhatározásra lenne szükség.

A következő öt évre azt vállaljuk, hogy a projektet visszaszerezzük az államtól, és végigvisszük a park félbehagyott tervezését. A 70 hektáros terület magánkézben van, más célra nem használható, nem építhető be, de megvásárlása nem lesz könnyű feladat. Ha ez sikerül, elindítjuk a terület előfásítását, hogy árnyas, zöldellő növényzet fogadja a majdani látogatókat.

A nagy budapesti parkoknak mind sajátos hangulatuk és egyedi történetük van. Az új észak-csepeli park lehetőséget ad a korszerű, ökológiailag fenntartható, a természeti környezethez idomuló szemlélet meghonosítására és bemutatására. Szabad tereivel ez a park a Ráckevei-Duna ártéri erdejének vonzerejével ellenpontozhatja a IX. és XI. kerület mindinkább beépített jellegét. Ha a területet sikerül visszaszerezni, családbarát karakterét azzal erősítjük, hogy szintén itt, Észak-Csepelen helyeznénk el a főváros új vidámparkját – természetesen ebben jártas, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező üzemeltetőket bevonva.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás