Barion Pixel

Folyami uszodák és szabadstrandok

Dédszüleinknek még természetes volt, hogy a kánikulai hőségben megmártóznak a Dunában. Ez számunkra is lehetséges!

Számos európai nagyvárosban, például Koppenhágában vagy Párizsban is lehet úszni a tengerben vagy a várost átszelő folyóban. A nyilvánosan hozzáférhető és akár díjmentes strandok a városlakók felfrissülését szolgálják a nyári időszakban. Természetesen ezt biztonságos, kiépített és – ahol erre szükség van – megfelelően szűrt vizet előállító infrastruktúrával oldják meg.

Budapesten a XVIII. századtól egészen a XX. század közepéig magától értetődő volt, hogy biztonságosan meg lehet mártózni a Dunában; például 1930 körül csak a belvárosi szakaszon 9 lebegő uszoda működött.

A folyam javuló vízminősége ma már lehetővé teszi, hogy újjáélesszük ezt a hagyományt. Ezért a külső városrészekben – a Római-parton, a Nép-szigeten, a Ráckevei-Duna mentén és az újbudai partszakaszon – természetes szabadstrandokat alakítunk ki.

A belvárosban is létrehozunk legalább egy kiépített, biztonságos fürdőzési lehetőséget egy közcélú úszóműre helyezett medence segítségével, ami enyhülést ad a forró nyári napokon. Szállodahajók helyett legyen a budapestieké a Duna!

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás