Barion Pixel

Népliget

A Népliget a város hatalmas, rejtett kincse. Feltárjuk, és megmutatjuk, miért jó itt elidőzni.

Száz éven át népszerű célpontja volt a kikapcsolódásra vágyó városlakóknak, de ma nem a biztonság és a nyugodt, tartalmas kikapcsolódás jut róla eszébe a legtöbb budapestinek.

Az elmúlt években a Népliget tőszomszédságában munkahelyek ezrei és új kulturális intézmények létesültek, a park látogatói köre, megítélése mégsem változott. Sőt, a liget a Planetárium bezárásával még inkább kiüresedett.

Célunk, hogy a Népliget ismét „jó helyként” jelenjen meg a városlakók mentális térképén.

A Városliget ellenpontját teremtjük meg itt. Olyan parkot, amely nem kulturális intézményekben gazdag, hanem fő vonzereje a természetközeliség, a csend, a nyugalom és a kötetlen kikapcsolódás lehetősége. A kultúra és a sport nem a park belsejében, hanem körülötte, a Kőbányai út és az Üllői út mentén jelenik meg.

A park hatalmas; megújítása csak lépésről lépésre, egymásra épülő ütemekben valósítható meg.

  • Parkőri szolgálattal, a közterület-felügyelet megerősítésével növeljük a látogatók biztonságérzetét.
  • Lépésről lépésre leszűkítjük a széles aszfaltutakat, és csökkentjük a burkolt területet a parkon belül.
  • Élünk a taktikai urbanizmus eszközeivel, élettel töltjük meg a parkot: a látogatók számára időszakos attrakciókkal, kísérleti megoldásokkal a park belső részeit anélkül tesszük vonzóvá, hogy tömegrendezvényekkel terhelnénk túl a környezetet. Lehetővé tesszük a parkot kímélő módon kávézók, fagylaltozók megjelenését, felújítjuk, és illemhellyel látjuk el a játszótereket.
  • Az érintett állami intézményekkel együttműködve, illetve saját erőből fejlesztjük a park kaputérségeit. Felszámoljuk a Népliget metróállomásnál uralkodó káoszt, támogatjuk a József Attila-lakótelep felől tervezett sétányt a Déli körvasút új állomásánál, és összeköttetést teremtünk a Kőbányai út mentén formálódó kulturális negyed felé.
  • A Planetárium újranyitásáért minden lehetséges lépést megteszünk, ezáltal olyan, a fővárosban egyedülálló ismeretterjesztési szereplőt hozunk vissza a Népligetbe, amely ismét a park egyik legfontosabb vonzereje lehet.
  • Óvatosan és fokozatosan, az egyedülállóan értékes növényzetre ügyelve állítjuk helyre a park egyes részeinek karakterét.
  • Lépéseket teszünk a parkot elcsúfító, ma a Vajda Péter utca mentén éktelenkedő elektromos alállomás áthelyezése érdekében.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás