Barion Pixel

Rákóczi út

Újra méltóvá tesszük Budapesthez: visszaadjuk a városlakóknak a lezüllött Rákóczi út–Kossuth Lajos utca tengelyt, és 5 éven belül élő, vonzó és árnyas bevásárlóutcává alakítjuk a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig.

Minden nagyvárosnak van legalább egy olyan főútja, ahol egymást érik az üzletek sokszínű kirakatai, szüntelen a pezsgés, és élmény végigsétálni. Budapesten a városegyesítéstől az 1970-es évekig ilyen volt a Rákóczi út és a Kossuth Lajos utca, a belváros kelet–nyugati tengelye, tele áruházakkal és kávézókkal.

A valaha virágzó üzletutcának azonban ma csak üres, romladozó maradványait láthatjuk, mivel tönkretette a városi plázák megjelenése, a sokszorosára nőtt autóforgalom. 1973-ban alakították ki a Rákóczi út mai, 2×3 sávos elrendezését és a rávezető utakat, amivel a közúti tranzitforgalom fő csatornájává változtatták Budapest főutcáját.

Az elmúlt fél évszázadban folyamatosan romlott az állapota, de a Budapest Szíve program lokális beavatkozásait és a Blaha Lujza tér felújítását leszámítva igazán senki nem tett semmit a folyamat visszafordítására. Faltól falig át kell építeni a tengelyt, biztosítva a Rákóczi úton fonódó autóbuszjáratok folyamatos haladását, a kerékpáros és gyalogosközlekedés számára megfelelő felületekkel és a fasorok kiegészítésével.

Mivel az elöregedett közművek már egyébként is cserére szorulnak, végképp elérkezett az idő arra, hogy 2029-re megújítsuk Budapest főutcáját. A város lakói megérdemlik, hogy vonzó környezetben, széles, fásított járdákon, rendezett üzletportálok mellett sétáljanak és vásároljanak. De nemcsak a gyalogosokra gondolunk: zavartalanná tesszük az autóbuszok haladását a buszsávok középre helyezésével, összefüggő és védett kerékpáros infrastruktúrát hozunk létre. Az üzlethelyiségek tulajdonosaival együttműködést kezdeményezünk, hogy egységes portálok és minőségi kiskereskedelem vegye birtokba az újjáéledő belvárosi sugárutat.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás