Barion Pixel

Sokkal több van ebben a városban: Vitézy Dávid 12+1 legfontosabb főpolgármester-jelölti vállalása

101 pontból álló programot mutatott be Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt. A 164 oldalas dokumentum megírásában 25 szakértő vett részt, a budapestiek pedig heteken át ötletekkel, javaslatokkal egészíthették ki az elképzeléseket. Vitézy honlapján keresztül 1046 oldalnyi javaslat érkezett: a “Mit vársz a következő főpolgármestertől?” kérdőívet 5673-an töltötték ki. A főpolgármester-jelölt a legfontosabb vállalásait 12+1 pontba sűrítette.

1. Pártemberek helyett szakemberekkel irányítjuk a várost

Ma Draskovics Tibor vezeti a BKK-t, korábban a fideszes Papcsák Ferenc volt ugyanott a felügyelőbizottság elnöke. Ennek véget kell vetni, mert ez nem a budapestiek, hanem kizárólag a pártok érdekeit szolgálja!

2. 10 000 új megfizethető bérlakást építünk

A budapesti lakhatási válság enyhítésének egyik módszere a szolgálati lakások építése a magánbefektetőkkel együttműködve. Ápolók, szociális dolgozók, busz- és villamosvezetők, pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, mentősök és a közhivatalokban dolgozók tömegei szembesülnek azzal, hogy a pécsi fizetésből bécsi albérleti díjat kellene fizetniük. Megoldást jelent, ha a szolgálati lakások bérleti díjának egy részét az önkormányzat állja.

3. Létrehozzuk a BKK-rendészetet

Sokak biztonságérzete csökkent, a budapesti közösségi közlekedés járművein mindennapos, hogy atrocitás éri a békés utasokat, illetve a járművezetőket, vagy kellemetlenséget okoznak azok, akik nem tartják be az utazás alapvető szabályait. Ezért kell a BKK-rendészet, amely éjjel-nappal segít majd abban, hogy nyugalom, rend és tisztaság legyen a járműveken. A rendészek a járművezető vagy az utasok bejelentése alapján 15 percen belül a főváros bármely pontjára odaérnek és intézkednek.

4. Rendberakjuk és akadálymentesítjük a külvárosi csomópontokat

A budapestiek háromnegyede a körúton túl él, a külső kerületeket mégis magára hagyta a pártpolitika. A nagy tömegközlekedési csomópontok – az Örs vezér tere, az Ecseri út vagy a Mexikói út – megújítására, akadálymentesítésére van szükség. Az időjárástól védett, tiszta, biztonságos tereket alakítunk ki, padokat, nyilvános vécéket helyezünk el, átlátható és akadálymentes gyalogos útvonalakat hozunk létre, olyan, zöldebb, élhetőbb csomópontokat, ahol az embernek van kedve meginni egy kávét vagy éppen bevásárolni hazafelé.

5. Öt új villamosvonalat építünk

  • A budai fonódó déli hosszabbítása a rakparton az egyetemi kampuszhoz

  • A 3-as északi hosszabbítása Angyalföldre, a Göncz Árpád városközpontig

  • A 42-es a Havanna-lakótelepig és a Gloriett-telepig

  • A villamos visszaépítése a Deák tér és a Lehel tér közé

  • Óbudán a Pacsirtamező utcai vonal tervezése

6. Elérjük a HÉV-vonalak felújítását és a járművek cseréjét

Tarlós István átadta a HÉV-eket az államnak, amely meg is ígérte az összes vonal felújítását és az 50–60 éves járművek cseréjét, de az ügy jelenleg nem halad előre. Ezt az ígéretet mindenképp ki kell taposni a kormányból, hiszen a HÉV-ek sok agglomerációs város mellett egész budapesti kerületek – Csepel, Soroksár, Sashalom, Cinkota, Békásmegyer – legfontosabb gerincvonala.

7. Kiharcoljuk a kormánynál a kórházi állapotok javítását

A fővárosban a kórházak állapota sokszor már rosszabb, mint a vidéki nagyvárosokban. Elmaradt a centrumkórházak beígért fejlesztése, nem megfelelő a sürgősségi betegellátás minősége. Ezen változtatunk! A magántőke bevonásával megkezdjük a méltó időskor házai hálózatának létrehozását is.

8. Új közparkokat hozunk létre és megújítjuk a Népligetet

Megépítjük a korábban már megtervezett közparkot Csepel északi részén. A park a Soroksári-Dunán keresztül könnyen megközelíthető lesz Pestről, a IX. kerületből is. Rendbe hozzuk a Népligetet, feltörjük és parkosítjuk a fölösleges aszfaltfelületeket.

9. Élhető, zöld közterületeket és Duna-partokat alakítunk ki

A pesti Duna-parton összefüggő, zöld sétányt hozunk létre a Duna Arénától Csepelig. A Népszigetnél és Újbudán Duna-sétányt építünk, a szabadidős zöldterületek jobb megközelítésére megnézzük, hová kellene gyalogos-kerékpáros híd.

10. Tízszer annyi utat újítunk fel, mint ma

Biztonságossá tesszük a közutakat. A Főváros kezében lévő 1100 kilométer közútnak 2023-ban a 0,6 százaléka újult meg, ez nagyon kevés. Visszaállítjuk a korábbi mértéket, a jelenlegi tízszeresét! A most méltatlan állapotú Rákóczi utat 2029-ig faltól falig megújítjuk.

11. 10 000 Ft-os kultúrkupont adunk minden budapestinek

Budapest óriási értéke a színes kulturális élet. A polgárokat és a kulturális programszervezőket is támogatja 2025-től a minden budapesti lakosnak járó tízezer forintos kultúrkupon. Visszaszerezzük, újranyitjuk a bezárt múzeumokat, fürdőket. A fürdőkben védett idősávokat hozunk létre a városlakóknak. A könyvtárak közösségi térként is funkcionálnak majd.

12. Új állatvédelmi központot és menhelyet hozunk létre

Mutassunk példát állatvédelemből! Ivartalanítási programot indítunk, új állatvédelmi központot hozunk létre. Ügyeleteket állítunk fel, ahol 0–24 órában látják el a talált állatokat, állatvédelmi járőrszolgálatot szervezünk.

+1 Vidámparkot Budapestnek!

A kulturális élet része a megfizethető, színvonalas családi szórakozás is, ezért megteremtjük annak a lehetőségét, hogy a ciklus végére Budapest új vidámparkkal gazdagodjon nemzetközi, profi üzemeltetővel.

A részletes program letölthető innen.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás