Barion Pixel

Vitézy: Tízezer bérlakás építését kezdjük el, ezzel érdemben enyhítjük a lakhatási válságot Budapesten

Egy átlagos budapesti albérlet havi díja átlépte a negyedmillió forintot. A többség ezt már nem tudja megfizetni, kigazdálkodni. Ápolók, szociális dolgozók, busz- és villamosvezetők, pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, mentők, közhivatali dolgozók és a családalapítás előtt álló fiatalok egyaránt szembesülnek azzal, hogy a magyar fizetésükből bécsi árakon kell megoldani a lakhatásukat.

Számukra az jelentene megoldást, ha a bérleti díj egy részét az önkormányzat fizetné. Ezzel enyhíteni lehetne például az ápolóhiányt, a tanárhiányt, a fiatalok pedig nem kényszerülnének pusztán anyagi megfontolásból az agglomerációba.

Az érdemi változáshoz sokkal több bérlakásra van szükség Budapesten. A fővárosnak jelenleg mindössze 1200 bérlakása van, vagyis Vitézy Dávid radikálisan növelné az állományt.

  • Ezeket a lakásokat az úgynevezett rozsdaövezetekben építhetnék fel az ingatlanfejlesztők. Például az évek óta kihasználatlanul pusztuló Józsefvárosi pályaudvar egykori területén, Rákosrendezőn a tervek szerint felhőkarcolókkal tűzdelt „maxidubaj helyett, vagy a kelenföldi kollégium mögött, amit éppen elkótyavetyélni készül a jelenlegi városvezetés – magyarázza a terv részleteit a főpolgármester-jelölt.

 

 

Vitézy programja ugyanakkor még egy fontos elemet tartalmaz, ami például a családalapítás előtt álló fiatalok szempontjából enyhítheti a lakhatási válságot a fővárosban: változtatnának a szabályozáson, és arra köteleznék az ingatlanfejlesztőket, hogy nagyobb számban építsenek 2-3 szobás lakásokat, ne csak a könnyen és magas négyzetméteráron értékesíthető 1-1,5 szobás lakásokat preferálják.

hírlevél

arrow_an_b
Megszakítás